»Ti izdelki imajo lahko manj kot 2 g sladkorja na 100 g živila, lahko pa neki izdelek, ki je mogoče označen z atraktivnimi trditvami o vsebnosti vitamina D, koristnosti za zdravje, morda tudi z oglaševanjem za otroke, včasih vsebuje tudi več kot 35 g sladkorja.«
»Podobno stanje opažajo tudi v mnogih drugih razvitih državah, razlog za to pa je sodoben način prehranjevanja, ki vključuje preveč visoko predelanih živil z majhno vsebnostjo prehranskih vlaknin.«
»Še največ dokazov o škodljivosti je zbranih za sladkane pijače, katerih uživanje so znanstveniki povezali z različnimi kroničnimi presnovnimi boleznimi, vključno z debelostjo, nealkoholno zamaščenostjo jeter in sladkorno boleznijo tipa 2.«
»Če želimo v oljčnem olju ohraniti kar največ za zdravje koristnih snovi, predvsem antioksidantov, je najbolje, da ga uporabljamo za hladne jedi, ali pa da ga dodamo v čim kasnejši fazi kuhanja.«
»Preiskovanci so najpogosteje poročali o dodajanju 25 µg vitamina D (1000 IU) dnevno, zgornjo varno mejo dodajanja (100 µg vitamina D oz. 4000 IU) pa je v obeh obdobjih preseglo približno pet odstotkov preiskovancev, ki so poročali o dodajanju.«
»Namen projekta je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in druge prednosti za potrošnike.«
»Takrat je industrija pri proizvodnji živil začela trde živalske maščobe nadomeščati s cenejšimi delno hidrogeniranimi rastlinskimi maščobami.«
»Ključni cilji tega projekta so spodbujanje prebivalcev k prebiranju označb na živilih, izobraževanje, da bodo te podatke iz označb razumeli in jih uporabljali pri izboru zdravih živil, in spodbujanje proizvajalcev k izboljševanju sestave živil.«
»Namen projekta je spodbujati inovativnost domačih proizvajalcev pri razvoju živil in potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z ugodno hranilno sestavo.«